Archief Map 12 - December 2010 - Interview voor MTRO schoolblad

Gepubliceerd op 1 september 2018 om 22:17

Ik kreeg vorige week het verzoek van een vriendin van mijn broertje om een aantal vragen te beantwoorden.
Zij zit op dit moment in het eerste schooljaar van het MTRO Reizen en Toeristische Informatie.
Een opleiding die ik ( ik heb er mijn diploma even op nagetrokkken ) 4 jaar geleden met succes heb afgerond!
4 jaar geleden .. waar blijft de tijd?

Tijdens het beantwoorden van de vragen werd langzaam terug gezogen in de tijd , vin ik helemaal niet erg hoor..
Af en toe moest ik even hard nadenken hoe die ene leraar ook alweer heette en hoe het vak genoemd werd waar ik altijd zo hekel aan had.
Gelukkig biedt het internet uitkomst!
Enige tijd geleden werd ik door mijn oud leraar Piscaer ( van Maatschapijleer ) uitgenodigd op Facebook, waarna ik lid werd van een internetpagina van mijn oude school.. waardoor ik ineens een heleboel oud klasgenoten zag , en oud leraren waarvan de naam mij ontschoten was ..
Hieronder heb ik het interview gezet, misschien wel leuk voor anderen om te lezen hoe ik het gehad heb , en voor mijzelf om te bewaren voor later!

1. Waarom koos je voor de opleiding toerisme-reizen?
Omdat ik op de middelbare school erg goed was in mijn talen en het enig vond om naar het buitenland te gaan. Misschien dat ik die twee leuke dingen kan combineren?
Toerisme was daarom mijn enige uitweg en ik heb er geen spijt van gehad!

2. Waarom ging je keuze naar reizen en niet naar recreatie?
Omdat Recreatie in mijn beeld neerkomt op het entertainen van anderen, op campings toneelstukjes maken enz. Ik ben daar absoluut niet voor in de wieg gelegd.

3. Vond je het een leuke opleiding?
Ja ontzettend leuk! Erg pittig ook wel , je moest heel veel dingen leren en weten , dingen die je later misschien wel niet nodig hebt, dat ligt er dan weer aan waar je later gaat werken.
Maar ik kon mij goed ontwikkelen qua taal en leerde heel veel over de reiswereld .

4. Was je meer geïnteresseerd in het binnenland of in het buitenland?
Het buitenland! Nederland heeft ook zo zijn mooie en interessante plekken, maar het buitenland is voor mij altijd een compleet andere wereld geweest en erg mooi om naar toe te gaan en je die wereld eigen te maken .

5. Vond je je talenpakket moeilijk? Zoals Spaans Frans Duits?
Er was mij verteld voordat ik naar het MTRO ging dat ik Duts kon laten vallen omdat ik dat toch weer opnieuw zou krijgen vanaf het begin in mijn eerste jaar.
Maar heb er achteraf toch spijt van omdat het tempo wel hoger lag en ik mij echt moest inzetten om alles te leren.
Spaans was voor mij een compleet nieuwe taal, die taal moet je liggen , ik vond hem zelf niet zo mooi en het kwam mij niet echt aanwaaien moet ik zeggen .
De lessen waren leuk en zeker niet saai maar ik heb er nooit veel aangevonden.
Frans was een verademing , dat vind ik zo’n mooie taal en ik kon hem toen al aardig goed spreken, ik ben niet bang om het in Parijs bijv. uit te proberen en fouten te maken , de mensen helpen je wel en vinden het al tof dat je het probeert.

6. Waar heb je stage gelopen?
Eerst in Zuid-Frankrijk , in een plaatsje dat Port Camargue heet, het ligt vlakbij Montpellier.
Ik liep daar stage op een soort vakantieparkje, heb daar een ontzettende ontwikkeling doorgemaakt! Als ik het nog eens over kon doen had ik het zo weer gedaan!
Daarna naar Center Parcs de Vossemeren in Belgie, dat was omdat Center Parcs gewoon leuk is en goed op je CV staat, en ik kon vloeiend Frans praten en wou het proberen bij te houden door in Belgie stage te lopen .

7. Ben je veranderd na je opleiding?
Jazeker, ik ben een stukje volwassener geworden en ben gaan inzien wat ik misschien met mijn leven wou , nu dat ik mijn dipoma’s had gehaald.

8. Wat vond je het leukste dat je moest doen in je opleiding?
Ik vond de communicatie lessen heel erg leuk, kleine voorbeelden uit de reiswereld naspelen en problemen leren op te lossen.
De lessen bij meneer van Prooijen waren ontzettend leuk omdat hij zoveel te vertellen had, die man had heel veel al meegemaakt in de reiswereld voordat hij voor de klas ging staan.

9. Wat vond je het minst leuke dat je moest doen in je opleiding?
Bedrijfseconomie bij meneer Boogaard en nog een vak met cijfers bij mevrouw Smallegangen geloof ik … ik ben gewoon niet zo goed in cijfers …

10. Wat voor werk doe je nu?
Ik werk als teamleider bij de Receptie/Front office in het Grand Winston Hotel te Rijswijk!

11. Waren de talen die je hebt gehad makkelijk toe te passen op je stageplek?
Jawel, ondanks dat het maar ‘schoolfrans’’ is kan je eje eigen goed verstaanbaar maken , daarnaast probeer je de moeilijke situaties in het Engels, en na twee weken spreek je vloeiend die taal! Geweldig toch?

12. Heb je er nu profijt van je talen die je gehad hebt op je opleiding?
Ja heel erg , wij zitten met het hotel tegenover het Shell hoofdkantoor, daar komen alle mensen van over de hele wereld naartoe, en blijven dan bij ons logeren met speciale prijsafspraken. Ontzettend leuk om te doen , veel Engels natuurlijk maar ook heel veel Frans , of Duits .

13. Is het jou gelukt werkstukken optijd in te leveren?
Ehm , uiteindelijk wel , maar het is altijd zo’n laatste moment ding geweest, ik ben niet zo van het op tijd af hebben.. die dicipline ontbreekt nog steeds een beetje bij mij .

14. Vond je de opleiding moeilijk?
Soms wel, je moest veel over alle landen weten , codes van vlieghavens stampen , die sommen van Zakenreizen.. en dan de vakken met cijfers zoals bedrijfseconomie brrr..

15. Heb je getwijfeld tussen de opleiding reizen en recreatie?
Neej, zoals ik hierboven zei , recreatie is in mijn ogen toneelstukje spelen .. daar hou ik niet van … met Reizen kon je volgens mij ook meer kanten op later …