Archief Map 9 - Oktober 2010 - Esmeralda en de fiets ..

Gepubliceerd op 29 augustus 2018 om 22:02

Enkele weken geleden ontving ik van de Gemeente een brief met daarin de mededeling dat de Tour de France binnenkort van start gaat.
Aangezien de Proloog start op het Zuidplein vond de gemeente het wel zo netjes dat dan alle omwonende mensen een leuk stickertje kregen als aandenken, o neej, om met je auto op plaatsen te komen die dan verboden toegang zullen zijn voor overig verkeer.
Voor mij was het een leuk stickertje dat linea recta in de prullenbak verdween, dit tot groot ongenoegen van mijn moeder die zo’n aandenken wel zag zitten op haar hummer.

Dat alvast gezegd hebbende zijn we nu aan de vooravond van de proloog..
Wat heb ik meegemaakt in die tussen tijd?
Nou moeten jullie weten dat ik dagelijks een route fiets die mij over het Zuidplein voert en dan langs de Dortselaan richting en langs de Kuip..
Een week geleden begonnen ze op Zuidplein ineens met het afzetten van mijn fietspad!
Bouwvakkers waren druk bezig met sjouwen van grote palen, er moest zelfs een hijskraan aan te pas komen.
Ik dacht eerst nog dat het ging om een groot scherm voor de eerste voetbal wedstrijd van Nederland.
Maar na enkele dagen verrees er uit alle puinzooi een groot gebouw met een verdieping en glazen wanden, in hokjes geplaatst( klinkt een beetje ingewikkeld maar kan even niet anders uitleggen )

Uiteindelijk begon het mij te dagen, de stad hangt al weken vol met posters van le Grand Départ, de proloog zou starten op Zuidplein!
Dacht ik eerst dat het een soort pit-stop voor wielrenners zou zijn ( tja wat weet ik er nou van ) nu blijkt dat het speciaal is neergezet voor alle VIP’s die daar zullen nippen van hun lauwe Champagne.

Gisteren toen ik langs fietste waren alle dranghekken al klaar gezet en alle afzettingen stonden klaar om de volgende dag het centrum van Zuid flink in de war te sturen.
Niets vermoedend fietste ik langs alle reclame vlaggen.
Bij de brug aangekomen die mij naar de Kuip zou brengen werd ik ineens ( en ik fiets best snel ) ingehaald door een zestal wielrenners die voorbij schoten alsof het niks was.

Tegen de tijd dat ik halverwege de brug was en een mooi uitzicht had op de Kuip en de woonwijk daarachter was ik al 6 keer ingehaald door een troep mannen op dunne fietsjes.
Het kruispunt beneden mij was bezaaid met mannen in gekleurde hemden met helmen, van alle kanten van het kruispunt kwamen ze aan fietsen en met een grote groep staken ze over als het stoplicht op groen sprong.
Het was toch wel een grappig gezicht, normaal ben ik de enige op de fiets aan die kant van de wijk.
Blijkbaar was het verzamelen in de Kuip voor informatie ofzo.

Vandaag was de dag van de ploegen presentaties en allerlei activiteiten op het parcours dat diende voor de proloog.
Alle dranghekken stonden op zijn plek en er was voor het eerst in tijden geen auto te bekennen op het kruispunt bij Zuidplein.
Omdat ik inmiddels gelezen had dat alle OV en auto’s daar niet mochten rijden maar dat je wel te voet of met de fiets er kon komen ben ik toch langs de route gefietst.
Rij je daar met de fiets op de autoweg, geen mens te zien .. behalve al die beveiligingsmensen die alvast auto’s terugsturen of de laatste dingen op zijn plek zetten.
Die mensen vonden mij zo lief en verlegen lachen op mijn stadsfiets dat ze mij mijn eigen Tour de France/Rotterdam gaven door met zijn allen heel hard te klappen en mij aan te moedigen..
hadden ze nou echt niet moeten doen, al die straten afzetten zodat ik naar mijn werk kan haha.